Close
Sök

Historia

När Walfrid Svensson startade sin fabrik 1892 var strategin klar. Han skulle "leverera verkligt förstklassig vara". I företagets katalog från 1902 kan man läsa att en vanlig köksstol såldes för 2 kronor och femtio öre. Och den som ville spendera nätterna i en "extra fin, valnötsfanerad tvåmanssäng" fick punga ut med 75 kronor. Det var visserligen en hel del pengar med tanke på att en vanlig fabriksarbetare tjänade runt 1000 kronor om året, men kvaliteten var verkligen förstklassig.

Kräsen kvalitetskontroll

Alla möbler som lämnade fabriken i Hagaborg var handgjorda av yrkesstolta finsnickare. Kontrollen av råmaterialet var grundlig. En kräsen kvalitetssynare granskade varje planka och sa "nej" till allt som inte var prima kärnvirke.

Öppnar butik

De första femton åren gick affärerna så bra att bröderna 1908 bestämde sig för att öppna en stor butik på Kungsgatan 4. I samma lokal skulle butiken finnas i 101 år. 2009 flyttade butik in i nya ändamålsenlig lokal bara ett stenkast från den gamla butiken. 

Service och kvalitet

Den stora omsorgen om kvalitet och service gjorde att Walfrid Svenssons möbler spreds i Värmland och hela Sverige. I mitten av seklet hade företaget 60 anställda. Ungefär samtidigt fick butiken äran att inreda Prins Bertils sommarhus i Tylösand och tilldelades utmärkelsen "Kunglig hovleverantör".

Gift med butiken

Den som de flesta minns från möbelfabriken är nog Axels adoptivdotter, Ingrid Gustafsson. Hon började karriären som trettonåring och var verksam i butiken i 72 år. När hon slutade 1992 hade hon varit med om tre ägarskiften och två fabriksbränder. Hon hade verkat som springflicka, försäljare, sekreterare och ekonomiskt ansvarig. Inte undra på att många sa att hon var gift med butiken.

År 2017

År 2017 fick butiken nya ägare av Anders Erikssons och Mathilda Apelgren, som har över 15 års erfarenhet av möbelbranschen. Även idag har vi samma filosofi som för 126 år sedan, att vi ska leverera förstklassiga varor till våra kunder.