Tel: 054-21 08 91  Fraktfri leverans i hela landet

Close
Sök

Om oss

Walfrid Svenssons möbler AB

När Walfrid Svensson och hans bror startade sin fabrik i närheten av Karlstad 1892 var strategin klar. De skulle "leverera verkligt förstklassig vara". I företagets katalog från 1902 kan man läsa att en vanlig köksstol såldes för 2 kronor och femtio öre. med tanke på att en vanlig daglönare år 1902 hade en årslön på ca 500kr så var det mycket pengar. Den som ville spendera nätterna i en "extra fin, valnötsfanerad tvåmanssäng" fick punga ut med 75 kronor. Det är nästan 2 månadslöner och skulle i dag kunna likställas med nästan 40 000kr. Det var visserligen en hel del pengar men kvaliteten var verkligen förstklassig.

Kräsen kvalitetskontroll

Alla möbler som lämnade fabriken i Hagaborg var handgjorda av yrkesstolta finsnickare med gedigen utbildning. Kontrollen av råmaterialet var grundlig. En kräsen kvalitetssynare granskade varje planka och sa "nej" till allt som inte var prima kärnvirke. Detta gjorde att möblerna höll länge och tålde att nötas på. Många av möblerna från den tiden har gått i arv och lever än i dag. I och med den hårda kvalitetskontrollen fick möblerna snabbt ett rykte om sig som spred sig långt utan för Värmland.

Öppnar butik

De första femton åren gick affärerna så bra att bröderna 1908 bestämde sig för att öppna en stor butik på Kungsgatan 4 i Karlstad. En möbelaffär var på den tiden en nymodighet och något man åkte till Stockholm för att se. Affären blev snabbt populär och drevs i samma lokal i hela 101 år. Butiken är en del av Karlstads historiska arv. 2009 flyttade butiken in i en ny ändamålsenlig lokal bara ett stenkast från den gamla butiken i centrala Karlstad. Än i dag säljer butiken endast möbler av högsta kvalitet från kända varumärken tillverkade i Norge, Estland, Polen, Finland, Sverige och Italien. Spånskivor och MDF är inget man hittar här.

Kvalitet

Den stora omsorgen om kvalitet och service gjorde att Walfrid Svenssons möbler spreds i Värmland och hela Sverige. Fabriken och butiken överlevde två världskrig och i mitten av seklet hade företaget 60 anställda. Ungefär samtidigt fick butiken äran att inreda Prins Bertils sommarhus i Tylösand och tilldelades utmärkelsen "Kunglig hovleverantör". Det säger en hel del om vilken kvalitet det var på möblerna. Det är inte vem som helst som får bli kunglig hovleverantör.

Gift med butiken

Den som de flesta minns från möbelfabriken och butiken är nog Walfrids bror Axels adoptivdotter, Ingrid Gustafsson. Hon började karriären som trettonåring direkt efter att hon gått ut grundskolan. Hon blev sedan butiken trogen i hela 72 år. När hon slutade 1992 hade hon varit med om tre ägarskiften och två fabriksbränder. Hon började som springflicka och blev med åren först försäljare sedan sekreterare åt chefen och avslutade karriären som ekonomiskt ansvarig. Inte undra på att många sa att hon var gift med butiken.

 

År 2017

År 2017 fick butiken nya ägare av Anders Erikssons och Mathilda Apelgren, som har över 15 års erfarenhet av möbelbranschen. Även idag har de samma filosofi som för 126 år sedan, att de ska leverera förstklassiga varor till sina kunder. Även om möbelfabriken i dag är nedlagd så säljer butiken fortfarande bara möbler av högsta kvalitet. De nya ägarna tar in möbler från svenska, norska, polska och estniska, finska och även italienska leverantörer och är mycket noga med sina kontroller. Inget av låg kvalité ska komma in i deras butik. Endast leverantörer med högsta standard får leverera möbler till deras butik.

Service

Med stora möbeljättar som IKEA och MIO måste det ju finnas något som gör att butiken står sig i konkurrensen. Svaret är service. Service har vart ett ledord sedan 1892. Möblerna säljs monterade och behövs någon extra montering hemma så kommer personal från butiken hem och fixar det. Hemleverans och monteringshjälp är två saker som gör att den här butiken sticker ut från mängden, förutom att möblerna är tillverkade i trä och inte MDF så klart. Gedigna möbler som håller i generationer samt en förstklassig service är receptet för att överleva i en värld av hård konkurrens. Förutom hemleverans erbjuder butiken heminredningshjälp. Mathilda Apelgren är utbildad på Inredningsakademin i Stockholm till både hemstylist och inredare. Hon har nästan tio års erfarenhet av att arbeta med inredning och skapa trivsamma hem och miljöer. Du kan få hjälp att göra en 3D ritning av ditt hem där möbler och miljöer ritas in i rätt skala. Butiken erbjuder dessutom hembesök upp till 5 mil radie från Karlstad. Tillsammans med Mathilda kan kunderna få hjälp att knyta ihop möblerna i hemmet till en trivsam helhet. Mathilda hjälper också till att hitta nya möbler om man har byggt ut sitt hem eller behöver byta ut möbler för att få ett trivsammare hem.

Varumärken

Här följer en kort introduktion till några av de varumärken du kan hitta i butiken.

Bröderna Andersson är en svensk möbeltillverkare som sätter kvalitet framför kvantitet. De säljer främst soffor och fåtöljer klädda med tyg eller fårskinn. Köper man en soffa från bröderna Andersson vet man att man får en soffa som kommer att hålla en livslängd. Kanske kommer klädseln att vara omodern om 50 år men då kan du bara klä om soffan och använda den i 50 år till.

Skovby är ett danskt möbelmärke. Skovby möbelfabrik grundades 1933 i Danmark av Thorvald Rasmussen. Han skapade vackra, stilrena och funktionella möbler som uppskattas än i dag. Dansk design har blivit lite förknippat med just avskalat och funktionellt. I dag drivs fabriken av Thorvald Rasmussen barnbarn Preben och Jörgen Rasmussen. De har fortsatt i sin farfars anda, att leverera möbler av högsta kvalitet, med träffsäker dansk design.

Naver Collection är ett danskt företag som startade sin verksamhet 1995. Naver på danska anspelar på traditionen att unga hantverkare från Skandinavien förr i tiden reste ut i Europa för att skaffa sig nya intryck och kunskaper. Deras mål var redan från början att skapa moderna möbler utan att tumma på kvalitén. De vill bevara hantverket och den yrkesskicklighet som går åt för att skapa riktigt bra möbler. De är också noga med materialvalet och använder genomgående massivt trä i sina möbler. På fabriken som också ligger i Danmark arbetar utbildade möbelsnickare som alla har en brinnande passion för yrket och en uttalad kärlek till trä. Därför passar deras möbler väldigt bra in med vårt koncept och våra värderingar. Det är därför deras möbler finns i vår butik.

Torkelson i Skånes Fagerhult är ett av Sveriges äldsta möbelföretag. D startade sin fabrik på 50-talet. Ända sedan dess har företaget via sina återförsäljare levererat kvalitetsmöbler till skandinaviska hem. Deras möbler är tillverkade i skandinavisk design och med gedigna material. Alla bokhyllor och bord är tillverkade i massivt trä (utom ett fåtal som är tillverkade i Vitlackad MDF). Detta gör att möblerna håller sig vackra över tid.

Italia Living startades i Italien 2008. Företaget startades av entreprenören Piero Carbonara som har arbetat I läderindustrin i årtionden. De specialiserar sig på soffor och fåtöljer I läder och all tillverkning sker på plats i Italien. Alla soffor och fåtöljer är tillverkade I äkta läder av hantverkare med generationer av erfarenhet av läderarbete. De levererar en riktig kvalitetsprodukt till hela Europa och till USA. De försöker även tänka på miljön genom att bygga sina fabriker med miljötänk i materialval och energiförsörjning.

Axeco säljer sedan 1909 handknutna eller handvävda mattor i vackra mönster. Carl Korfitsen startade en agenturfirma för mattor och knöt till sig några av Sveriges mest berömda designers. I dag arbetar bland annat Ingegärd Silow och Anna-Johanna Ångström för Axeco och dras mönster är kända utanför Sveriges gränser. De säljer nu mera både moderna mattor och klassiker från 60talet. Alla mattor är tillverkade av ren ull och de vävda mattorna har varp av lin. Detta gör mattorna slitstarka och vackra även över tid. En riktig kvalitetsprodukt alltså.

Secto Design är ett finskt designföretag som skapar lampor tillsammans med den kända finska arkitekten Seppo Koho. Lamporna är handtillverkade i formpressat björk, med en mycket hög kvalitet. Björk är ett ljust och vackert träslag som behåller färgen över tid. En lampa från Secto design blir en lampa att älska i årtionden.

Hovden Møbel har levererat möbler till nordiska hem och offentliga miljöer i mer än 70 år. Deras soffor tillverkas fortfarande för hand och arbetet kännetecknas av god kvalitet, noggrant utvalda material och stolthet för detaljer.Möblerna tillverkas av kvalificerade hantverkare i Plunge, nordvästra delen av Litauen. Arbetet utförs på deras egen helägda fabrik. Detta garanterar goda arbetsförhållanden, rätt förhållanden och en miljövänlig produktion.Alla deras möbler tillverkas individuellt enligt kundens val av modell, textil, trä och färg. De skär textilier och klipper läder själva. Funktionerna sys enligt exakta mallar. Ramar av massivt trä monteras och fjädrar monteras. Skum av bästa kvalitet skärs och limas vattenbaserat vilket är bra för miljön och bra för luftkvalitén i ditt hem. Varje möbel godkänns av kvalitetskontroller innan den förpackas i återvinningsbart material och levereras med specialiserad möbeltransport. Denna känsla för detaljer och kvalitet gör att Hovden Möbler passar in i vårt sortiment.

Hos Walfrid Svenssons möbler AB i Karlstad hittar du kvalitetsmöbler i nordisk stil. Vi tar in möbler från leverantörer i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Italien. Alla möbler i butiken håller högsta kvalitet och vi erbjuder en förstklassig service i form av hemleverans, rådgivning och konsultation av en hemstylist. Köper du möbler hos oss vet du att du får en möbel som håller i generationer och som bara blir vackrare med åren. Hos oss hittar du inte bokhylla Billy gjord i spånplatta och belagd med plastfilm. Hos oss hittar du massivt trä och en känsla för detaljer.