Tel: 054-21 08 91  Fraktfri leverans i hela landet

Close
Sök
Bild för kategori Matbord

Matbord

Hos oss på Walfrid Svenssons Möbler finner ni stort utbud av matbord från kända varumärken. Från bland annat Stolab, Naver Collection, Signera of Sweden och Skovby. Bland alla våra bord hittar du Danska Skovbys SM27 matbord, som gör plats för hela familjen med sina iläggsskivorrumärken. I vårt sortiemnt har vi klassiker så som Lilla Åland stolen designad av Carl Malmsten och Pinnockio stolen designad av Yngve Ekström. Ni hittar även Naver Collections stol Tiger hos oss. Besök gärna vår butik i Karlstad och hitta din favorit. Beställ i butiken eller via vår webbshop.

Allegro matbord Massiv oljad ek

Allegro är en uppskattad serie från Torkelson. Bordet har en lätt oval form som gör bordet nätt och snyggt. Två iläggssskivor ingår.

19 690 kr

Ballerina matbord ovalt

Ballerina matbord är vårt mest flexibla matbord där man väljer önskad storlek, träslag eller kulör. Bordet tillverkas helt i massiv trä med helstav med en 20mm tjock skiva. Bordet tillverkas i Dalsland enligt dina önskemål och med en fantastik kvalitet och finish. Ett riktigt kvalitetsbord enligt dina önskemål. Finns i storlekarna 160x90 samt 160x100.

Önskas annat mått vänligen kontakta butiken för prisuppgift.

17 910 kr

Ballerina matbord rektangulärt

Ballerina matbord rektangulärt är vårt mest flexibla matbord där man väljer önskad storlek, träslag eller kulör. Du bestämmer även vilket hörn du önskar. Bordet tillverkas helt i massiv trä med helstav med en 20mm tjock skiva. Bordet tillverkas i Dalsland enligt dina önskemål och med en fantastik kvalitet och finish. Ett riktigt kvalitetsbord enligt dina önskemål. Storlekarna 140x90 samt 180x90 är standard storlekar.

Önskas annat mått vänligen kontakta butiken för prisuppgift.

16 830 kr

Ballerina matbord runt

Ballerina matbord runt är vårt mest flexibla matbord där man väljer önskad storlek, träslag eller kulör. Bordet kan förlängas med upp till tre iläggsskivor á 50cm. Bordet tillverkas helt i massiv trä med helstav med en 20mm tjock skiva. Bordet tillverkas i Dalsland enligt dina önskemål och med en fantastik kvalitet och finish. Ett riktigt kvalitetsbord enligt dina önskemål. Bordet finns i storlekarna Ø90cm, Ø 100cm, Ø110cm och Ø120cm.

Önskas annat mått vänligen kontakta butiken för prisuppgift.

15 045 kr

Bedrock matbord

Bedrock matbord är för dig som är ute efter det moderna matbordet. bordet är i fanérad vitoljad ek med underrede i svartbetsat trä. Går att köpa till insticksklaffar i vardera sida. Bordet ingår i serien Bedrock från Torkelson.

14 490 kr

Boden matbord

Boden matbord i massiv lackad björk. En iläggsskiva på 45cm ingår. Bordet ingår i Boden serien från Torkelson.

6 590 kr

Carl matbord

Carl bord är skapat i syfte att hylla Carl Malmsten och hans klassiska pinnstol Lilla Åland, vars form är stadig, självklar, funktionell och taktil. Bordet Carl tar upp stolens karaktär med svarvade utställda ben och fasad kant på skivan. Den runda formlimmade sargen har en mjuk profil för att ge ett böljande organiskt intryck. Alla kanter är dessutom generöst rundade för att betona släktskapet med stolen. Bordet går att få med 4 st ilägg.

13 100 kr

Ekliden matbord oljad ek

Ekliden matbord i massiv oljad ek, finns i mått, 180x95 cm. Välj till extra insticksklaff till borden på 50cm som går att ha på varje sida. Levereras med konformat ben. Bordet ingår i Ekliden serien från Torkelson.

26 790 kr

Garda matbord

Garda matbord tillverkas helt i massiv vitoljad ek med rak kant och helstav med en 20mm tjock skiva. Går att köpa till 1-2st insticksskivor.

26 790 kr

GM 3500 matbord

Matbordet GM 3500 finns i 5 olika storlekar. Bordet tillverkas i massiv trä. Det som gör matbordet speciellt är bordet kanter och även det häftiga underredet. Går att köpa till två tilläggsskivor, för er som önskar mera plats till familj och vänner.

38 050 kr 44 765 kr

GM 3600 Twist matbord

Matbordet GM 3600 Twist finns i 5 olika storlekar. Bordet tillverkas i massiv trä. Det som gör matbordet speciellt är bordets kanter och även det fina benstativet. Går att köpa till två tilläggsskivor, för er som önskar mera plats till familj och vänner.

32 916 kr 38 725 kr

GM 3800 SPIDER

Spider matbord har en häftig bendesign utformad med benpinnar i rostfritt stål. Bordsskivan är gjord i 30mm massivt trä med fasade kanter som gör att bordet ser lättare ut. Finns i olika träslag.

27 421 kr 32 260 kr

Hampton matbord

Hampton matbord från Torkelson är ett 50-tals inspirerat matbord i rökt ek. Komplettera med en eller två insticksklaffar för mer plats. Massiv/fanérad rökt ek. Matcha gärna med Hampton stol.
11 190 kr

Hovdala matbord ovalt

Hovdala matbord i massiv vitoljad ek är ovalt format inkl två iläggsskivor á 45cm , som gör att bordet ser nättare ut. Tillverkat med helstavs ek. Bordet ingår i Hovdala serien från Torkelson.

19 750 kr

Hovdala matbord runt

Hovdala matbord Ø115 cm inkl två stycken iläggsskivor, som är 45cm/st. matbordet har en mycket fin sarg runt bordet, som gör att bordet ser väldigt arbetat ut. Bordet är tillverkat med helstavs ek. Bordet ingår i Hovdala serien från Torkelson.

15 750 kr

Joel matbord

Loel matbord med sin ovala toppskiva och svarvade ben ger ett mycket elegant utseende. Toppskiva är i fanerad rökoljad ek och benen är i massiv ek. Du förlänger enkelt borden med de medföljande iläggen på totalt 60 cm som kan förvaras i bordet.

17 950 kr

Lindö matbord

Lindö pelarbord är kanske marknadens mest stabila pelarbord och dessutom ett av våra mest flexibla matbord där man väljer storlek, träslag eller kulör. Bordet kan förlängas med upp till tre iläggsskivor á 50cm. Bordet tillverkas helt i massiv trä med helstav med en 25mm tjock skiva. Fördelen med ett pelarbord är att man lätt kan sätta till fler stolar vid behov utan att man behöver använda ev. iläggsskivor. Bordet tillverkas i Dalsland enligt dina önskemål och med en fantastik kvalitet och finish. Ett riktigt kvalitetsbord enligt dina önskemål. Storlekarna Ø100cm, Ø120cm och Ø140cm är standard.

Önskas annat mått vänligen kontakta butiken för prisuppgift.

19 275 kr

Löderup matbord runt

Löderup är ett runt matbord i massiv ek som har fått en rökoljad ytbehandling. Bordet andas hög finish där den rundade kanten på toppskivan möter de svarvade benen i fulländad harmoni.

14 990 kr

Marathon matbord

Marathon matbord är ett välgjort och snyggt matbord med mjuka former. Välj mellan olika träslag/färger. Marathon är en större serie med många andra bord. Tillverkas av BordBirger i Bodafors.

7 580 kr

Miss Holly matbord

Det enkla är ofta det allra vackraste. Jonas Lindvall har skapat ett bord, till sin stol Miss Holly, som bygger på en enkel och tydlig konstruktion i massivt trä. Miss Holly har en kraftig skiva och omsorgsfullt bearbetade kanter och ben som gör att bordet får ett mjukt och inbjudande uttryck. Enkelhet möter hög materialkänsla. Så vackert. Ett bord för familjen, släkten och kontoret. Bordet tillverkas i massiv ek och björk.

16 900 kr

Miss Tailor matbord

Genom Miss Tailor har vi skapat möjligheter för alla att hitta ett passande bord för goda mat- och mötesstunder. Jonas Lindvall har i sin design utgått från en vacker grundform med svarvade ben och en kraftig skiva av massivt trä, med mjukt avrundade kanter. Bordet har ingen sarg, vilket möjliggör för dig som önskar karmstolar att kunna få in dessa under bordet.

11 055 kr

Miss Tailor matbord björk

Genom Miss Tailor har vi skapat möjligheter för alla att hitta ett passande bord för goda mat- och mötesstunder. Jonas Lindvall har i sin design utgått från en vacker grundform med svarvade ben och en kraftig skiva av massivt trä, med mjukt avrundade kanter. Bordet har ingen sarg, vilket möjliggör för dig som önskar karmstolar att kunna få in dessa under bordet.

10 680 kr

Miss Tailor matbord runt

Genom Miss Tailor har vi skapat möjligheter för alla att hitta ett passande bord för goda mat- och mötesstunder. Jonas Lindvall har i sin design utgått från en vacker grundform med svarvade ben och en kraftig skiva av massivt trä, med mjukt avrundade kanter. Bordet har ingen sarg, vilket är perfekt för dig som önskar karmstolar runt bordet.

11 490 kr

Mood matbord

Mood matbord med inbyggt "butterfly" iläggsskiva. Finns i två storlekar 150x95 + 50cm och 190x95 + 95cm. Vitlack med massiv oljad ek. Matbordet ingår i Mood serien från Torkelson.

11 590 kr

Narvik Matbord

Narvik matbord är gjord i massiv vildek på en träfiberskiva med helmassiva kanter runt om. Benen är i pulverlackad svart metall. Möjligt att förlänga bordet med två tilläggsskivor.

Alla träslag har sin charm men vissa egenskaper har de gemensamt. Just i detta bord tillåter vi en större variation av färger, kvistar och beroende på årstiden så kan sprickor förekomma. Detta ger bordet sin unika karaktär och är naturliga inslag i ytan.

Hur många får plats vid bordet?
Måttet 160x100 går det att få in 2st stolar på vardera lågsida och på ett 210x100 går det att få in 3st stolar på vardera lågsida.

11 190 kr

Nordik matbord

Nordik matbord är i vitoljad ek/ ek fanér med en nätt oval form som gör bordet väldigt modernt tillsammans med sina svarvade ben. bordet är 190cm och har en syncronutdrag. Bordet ingår i Nordik serien från Torkelson.
12 490 kr

Plank de luxe matbord

Plank De Luxe är ett plankbord med 40mm tjock skiva i massivträ. Samspelet mellan den massiva toppskivan och det rostfri underredet ger en tidlös design som passar in i många hem. Går att få i fyra olika längder, samt i olika träslag/ytbehandlingar.

43 966 kr 51 725 kr

Plank matbord

Plank GM 3200 har en massiv skiva på 40 mm och de oljebrända stålbenen ger matbordet ett rustikt intryck. Bordet finns i flera olika längder och skivan görs i olika färger/ytbehandlingar. Vill man ha ett flexibelt bord går det att komplettera med två iläggsskivor till bordet. Design Nisse & Gehl

39 976 kr 47 030 kr

Prima Vista Matbord

Ett fantastiskt välgjort och tidlöst bord i massivt trä och med ett detaljarbete där kunskapen kring hantverk och material verkligen kommer till sin rätt. Prima Vista är också ett bord som växer med uppgiften. En snabb extraplats för en varm gryta? Fler oväntade, men mycket välkomna gäster? Inga problem! Med ett handgrepp bjuder Prima Vista bord på extra avställningsyta och lika lätt förlängs det utan att man behöver duka av. Tilläggsskivan förvaras i bordet – enkelt, utrymmessnålt och alltid till hands. Utdragslådan har en praktisk yta av kork. Den lösa korkskivan kan tas ur och användas separat. Prima Vista bord finns i storlekarna 120 x 90 + 50 cm, 180 x 90 + 50 cm, 210 x 90 cm.

17 190 kr

Rainbow matbord 142(48)x90cm

Rainbow är en djärv lek med raka linjer och böljande former. Designad för trivsel såväl som i matrummet som i konferensrummet. Ett fantastiskt bord helt i massivträ. Levereras med en iläggsskiva om 48 cm. Total längd med ett ilägg blir 142(48)= 190 cm längd x 90 cm bredd.

11 896 kr 13 995 kr

Rainbow matbord ovalt 205(50)x100cm

Det ovala matbordet 205 är ett speciellt kärt bord i Rainbow kollektionen. Den smart konstruerade designen möjliggör en sömlös förlägning av bordet, vilket gör att du är lite extra beredd för alla tillfällen till fler runt bordet. Den ovala formen skapar också en speciell och trevlig atmosfär. Det finns i både massiv varm oljad ek eller blond ask.

16 146 kr 18 995 kr

Rainbow matbord 162(48+48)x100cm

Rainbow är en djärv lek med raka linjer och böljande former. Designad för trivsel såväl som i matrummet som i konferensrummet. Ett fantastiskt bord helt i massivträ. Levereras med två iläggsskivor om vardera 48 cm. Total längd med båda iläggen blir 162(48+48)= 258cm längd x 100 cm bredd.

12 746 kr 14 995 kr

San Marco matbord 170x85cm

Snygga matbord San Marco men runda hörn och runda ben, som ger en modern design.

11 892 kr 13 990 kr

San Marco matbord 204x85

Snygga matbord San Marco men runda hörn och runda ben, som ger en modern design.

13 592 kr 15 990 kr

San Marco matbord runt

San Marco matbord runt 140cm är ett gediget matbord i massiv trä. Välj mellan Blond eller Oljad ek. Runt detta bord får många plats. Design Markus Johansson.

13 592 kr 15 990 kr

SM 101 Multifunktionsbord

SM 101 multifunktionsbord finns i flera olika färger. SM 101 är det perfekta bordet för dig som önskar ett funktionellt bord med många funktioner. Bordet har två klaffar som enkelt fälls ut vid behov av mer plats. Förvaringshyllor på sidan. Plattan på toppskivan är tvåsidig, rostfritt stål på ena sidan och trä på andra. Bordet har dessutom hjul vilket gör det lätta flytta vid behov. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

14 579 kr 16 199 kr

SM 105 matbord

SM 105 är ett exklusivt, snygg och modernt plankbord. Längsgående plank ger ett exklusivare utseende. Bordet går även att förlänga med en eller två instickklaffar á 50cm. OBS miljöbilden avser det lite större bordet SM 106.

28 079 kr 31 199 kr

SM 106 matbord

SM 106 är ett exklusivt, snygg och modernt plankbord. Längsgående plank ger ett exklusivare utseende. Bordet går även att förlänga med en eller två instickklaffar á 50cm.

30 959 kr 34 399 kr

SM 111 matbord Ø105

SM 111 matbord Ø105cm finns i flera olika färger. I bordet ingår en butterfly iläggskiva som förvarar i bordet, vilket gör att man kan sitta 6 st runt bordet. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

16 109 kr 17 899 kr

SM 112 matbord Ø130

SM 112 matbord Ø130cm finns i flera olika färger. I standardutförandet ingår 2 st iläggsskivor á 50cm vilket gör att man kan sitta 6 st runt bordet. Vill man sitta ännu fler så går det att köpa till ytterligare 2 st iläggsskivor. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

19 619 kr 21 799 kr

SM 116 matbord

SM 116 matbord är ett praktiskt matbord där iläggsskivan göms i bordet. Med ett enkelt handgrepp så fäller man ut skivan och får därmed plats för alla. Matbordet finns i fler olika utföranden. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

19 169 kr 21 299 kr

SM 117 matbord

SM 117 matbord är ett praktiskt matbord där iläggsskivan göms i bordet. Med ett enkelt handgrepp så fäller man ut skivan och får därmed plats för alla. Matbordet finns i fler olika utföranden. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

22 229 kr 24 699 kr

SM 118 matbord

SM 118 matbord med möjlighet att förlänga med 2st tilläggsskivor (köps separat) där man även kan förvara dessa i matbordet. Bordet har mjuk framtoning med rundade ben och hörn. Välj mellan olika utföranden.

10 709 kr 11 899 kr

SM 119 matbord

SM 119 matbord med möjlighet att förlänga med 2st tilläggsskivor (köps separat) där man även kan förvara dessa i matbordet. Bordet har mjuk framtoning med rundade ben och hörn. Välj mellan olika utföranden.

12 869 kr 14 299 kr

SM 120 matbord Ø102cm

SM 120 matbord Ø102cm med möjlighet att förlänga med 2st tilläggsskivor á 45cm (köps separat). Bordet finns i fler träslag/utföranden.

10 169 kr 11 299 kr

SM 23 matbord

SM 23 matbord finns i flera olika färger. I standardutförandet ingår 3 st iläggsskivor á 50cm (som förvaras i bordet) vilket gör att man kan sitta 12 st runt bordet. Vill man sitta ännu fler så går det att köpa till ytterligare 1 st iläggsskiva. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

20 969 kr 23 299 kr

SM 24 matbord

SM 24 matbord finns i flera olika färger. I standardutförandet ingår 3 st iläggsskivor á 50cm (som förvaras i bordet) vilket gör att man kan sitta 12 st runt bordet. Vill man sitta ännu fler så går det att köpa till ytterligare 3 st iläggsskiva, vilket ger 20 sittplatser. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

27 269 kr 30 299 kr

SM 26 matbord

SM 26 matbord finns i flera olika färger. I standardutförandet ingår 3 st iläggsskivor vilket gör att man kan sitta 12 st runt bordet. Vill man sitta ännu fler så går det att köpa till ytterligare 1 st iläggsskiva. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

23 939 kr 26 599 kr

SM 27 matbord

SM 27 matbord finns i flera olika färger. I standardutförandet ingår 3 st iläggsskivor vilket gör att man kan sitta 12-14st runt bordet. Vill man sitta ännu fler så går det att köpa till ytterligare 3 st iläggsskivor. Bordets unika ben gör att bordet är lika stabilt med som utan iläggsskivor. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

27 449 kr 30 499 kr

SM 27 matbord iläggsskivor

Iläggsskivor á 50cm (3-pack) till SM 27 matbord finns i flera olika färger. Med dessa tre extra skivor kan ni sitta 6 extra personer kring ert SM 27 matbord. Bordets unika ben gör att bordet är lika stabilt med som utan iläggsskivor. Iläggsskivorna tillverkas av Skovby i Danmark.

6 029 kr 6 699 kr

SM 33 matbord Ø123cm

SM 33 matbord är känt för sitt unika och patenterade lösning som gör bordet snabbt större med 3 iläggsskivor, som göms i bordets fot. Bordet växer från Ø123cm - Ø149cm. 4-9 sittplatser beroende på luftig man vill sitta. Välj mellan massivt trä eller fanér samt laminat. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

23 399 kr 25 999 kr

SM 37 matbord

SM 37 matbord finns i flera olika träslag och ytbehandlingar. I bordet ingår två iläggsskivor som förvaras praktiskt i bordet när dem inte används. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

20 969 kr 23 299 kr

SM 39 matbord

SM 39 matbord finns i flera olika träslag och ytbehandlingar. I bordet har en inbyggd iläggsskiva á 100cm som förvaras praktiskt i bordet när dem inte används och enkelt dras ut med ett handgrepp. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

23 399 kr 25 999 kr

SM 74 matbord

SM 74 matbord är ett klassiskt matbord i massiv trä (iläggsskivor fanérade), bordet finns i flera träslag och det ingår 2st iläggsskivor som praktiskt förvaras under bordsskivan när dem inte används. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

22 769 kr 25 299 kr

SM 78 matbord

SM 78 matbord finns i flera olika färger. I standardutförandet ingår 2 st iläggsskivor vilket gör att man kan sitta 10 st runt bordet. Vill man sitta ännu fler så går det att köpa till ytterligare 2 st iläggsskivor. Bordets unika ben gör att bordet är lika stabilt med som utan iläggsskivor. Bordet tillverkas av Skovby i Danmark.

19 259 kr 21 399 kr

Vardags matbord

Namnet till trots, är detta ett riktigt vackert och arbetat bord med många detaljer som kräver både yrkesskicklighet och känsla – signifikativa egenskaper för produkter skapade av Carl Malmsten. Matbord finns i flera olika ytbehandlingar och färger. Bordet går att få med 1-4 iläggskivor.

19 815 kr

Verona matbord ellips 137(48)x90cm

Ett stilrent och ellipsformat matbord helt i massiv trä. Det medföljer även en iläggsskiva á 48cm. Välj mellan tre olika färger.

11 892 kr 13 990 kr

Verona matbord ellips 160(48+48)x102cm

Ett stilrent och ellipsformat matbord helt i massiv trä. Det medföljer även två iläggsskiva á 48cm. Välj mellan tre olika färger.

12 742 kr 14 990 kr

ZigZag barbord 120x75cm

ZigZag barbord 120x75 cm är ett smidigt barbord med runda former. 90 cm höjd är till barstolar med sitthöjd ca 63 cm. Välj mellan tre olika färger.

7 646 kr 8 995 kr

ZigZag barbord 75x75cm

ZigZag barbord 75x75 cm är ett smidigt barbord med runda former. 90 cm höjd är till barstolar med sitthöjd ca 63 cm. Välj mellan tre olika färger.

5 096 kr 5 995 kr

ZigZag matbord 120x75cm

ZigZag matbord 120x75 cm är ett mindre och smidigt matbord med rundade former. Välj mellan tre olika färger.

7 642 kr 8 990 kr

ZigZag matbord 127(53)x75cm

ZigZag matbord 127x75 med iläggskiva á 53cm är ett fint modern matbord med runda former. Rektangulärt bord 127 cm, som med iläggsskiva blir 180 cm. Iläggsskivan är lös. Här får tre stolar plats på längden när iläggsskivan ligger i.

10 192 kr 11 990 kr

ZigZag matbord 140(53)x90cm

ZigZag matbord 140x75 med iläggsskiva á 53cm är ett fint modern matbord med runda former. Rektangulärt bord 140 cm, som med iläggsskiva blir 193 cm. Iläggsskivan är lös. Här får tre stolar plats på längden när iläggsskivan ligger i.

11 042 kr 12 990 kr

ZigZag matbord 75x75cm

ZigZag matbord 75x75 cm är ett mindre och smidigt matbord med rundade former. Välj mellan tre olika färger.

5 096 kr 5 995 kr

ZigZag matbord butterfly 127(53)x75cm

Yttre omständigheter. Vad passar in i ditt hem? Hans K har en lösning till varje matplats. Liten som stor. När Markus Johansson designade ZigZag var det framför allt för att lösa situationen i mindre kök. Därför finns våra bord i flera storlekar och former. Från rektangulära bord till kvadratiska, runda eller barbord. Butterflybordet fälls upp från 127 cm till 180 cm bordsyta. Benen står kvar på samma yta. Klaffen fälls under bordet då den inte används. Här får två stolar plats på långsidan.

11 046 kr 12 995 kr

ZigZag matbord butterfly 140(53)x90cm

Yttre omständigheter. Vad passar in i ditt hem? Hans K har en lösning till varje matplats. Liten som stor. När Markus Johansson designade ZigZag var det framför allt för att lösa situationen i mindre kök. Därför finns våra bord i flera storlekar och former. Från rektangulära bord till kvadratiska, runda eller barbord. Butterflybordet fälls upp från 140 cm till 193 cm bordsyta. Benen står kvar på samma yta. Klaffen fälls under bordet då den inte används. Här får två stolar plats på långsidan.

11 896 kr 13 995 kr

ZigZag matbord Ø110cm

Runt bord 110 cm, som med iläggsskiva blir 160 cm. Iläggsskivan är lös. Här får två stolar plats på längden när iläggsskivan ligger i.

11 046 kr 12 995 kr

Matbord

Att välja ett matbord är inte det lättaste. Det är så otroligt många parametrar att beakta, inte bara färgen på bordet och formen på bordsskivan. Det är viktigt att tänka på att ett bord kräver stolar. Har du redan stolar måste du fundera på hur dessa kommer att se ut till ditt bord. Har du inte stolar behöver du fundera på vilka stolar du vill ha till ditt nya bord så att du får något om matchar. Ett matbord kan göra ett rum så vilken stil du väljer kommer att sätta prägel på hela ditt kök eller din matsal.

Att tänka på med våra matbord

När du köper ett matbord ska du först och främst tänka på hur många personer som ska sitta vid bordet till vardags och till fest. Det är avgörande för om du ska ha ett bord som går att göra större med iläggsskivor och hur många iläggsskivor du ska ha. Är du ute efter ett matbord till köket och räknar med att äta i matsalen när du har gäster behöver bordet inte gå att göra större. Tänk också på att bordet alltid kommer att stå tillsammans med stolar, så om du redan har stolar är det bra om de matchar ditt nya bord. Om du hittar ett matbord som du älskar som inte passar i färg till stolarna kan du alltid måla om stolarna. Du kan däremot inte ändra stilen på stolarna, så farmors pinnstolar och det snygga stålrörsbordet med glasskiva blir nog ingen hit. Formen på det rum där bordet ska stå är också avgörande för bordets form. Du måste fundera innan du börjar leta om du vill ha ett runt bord, ett rektangulärt bord eller ett ovalt bord. Det är alltid lättast om alla sådana beslut är fattade innan du börjar leta.

Användningsområde för matborden

Det är en väsentlig skillnad på om du letar efter ett matsalsbord eller ett köksbord. Ett köksbord bör rymma ett fast antalpersoner (så många som bor i hushållet) och kanske en eller två spontangäster. Ett köksbord behöver vara lätt att torka av och ha en yta som går att använda till olika ändamål, så som bakning och matlagning. Kort och gott akn man säga att ett köksbord måste tåla en hel del slitage. Ett matsalsbord behöver kunna byggas om med iläggsskivor för att rymma ett varierat antal personer. Utgå från hur många gäster du maximalt vill ha samtidigt på middag och leta bord utifrån det. De flesta matsalsbord rymmer från 6 personer upp till 12 personer med två iläggsskivor. En del bord har inbyggda skivor som går att fälla fram och andra har lösa skivor som behöver förvaras i t.ex. en garderob. Ett matsalsbord har inte alls samma slitage som ett köksbord och kan därför ha en något ömtåligare yta.

Kvalité är viktigt för matbord

Ett köksbord måste tåla väsentligt mer slitage än ett matsalsbord. När du väljer matbord ska du kolla extra noga vilket träslag bordet är gjort av. Särskilt om du väljer ett målat matbord. Många billiga matbord är tillverkade av MDF som är ett poröst material gjort av fint sågspån och smält plast. Det är väldigt lättarbetat och möbler tillverkade i MDF (eller konstmaterial som det ofta står i beskrivningen) blir billigare än möbler tillverkade i trä. Tyvärr år det så att dessa möbler blir ganska ömtåliga. Det blir lätt jack och repor i bordskivan om du skulle tappa en mugg eller har ett barn som bankar med en sked. Skulle du råka tappa något på ett hörn av bordet kan hela hörnet brytas loss. Om du är oförsiktig när du ställer in stolen vid bordet kan det bli jack i bordskivan av stolen. Du behöver alltså vara väldigt försiktig med möbler som inte är tillverkade i solitt trä. När ett MDF matbord är nytt och nymålat går det inte att se någon skillnad på det och ett dyrare bord av trä. Du måste därför läsa beskrivningen noga. Om något verkar för billigt för att vara sant så är det förmodligen det. Nästa oavsett hur försiktig du än är, är det bara en tidsfråga innan ett matbord i MDF eller andra porösa konstmaterial blir repigt och gropigt. Ett matbord, vare sig det är ämnat för ett kök eller en matsal bör vara gjort av trä om du inte tänker byta bord igen om några år. Väljer du ett matbord med ett underrede av metall och en bordsskiva av marmor eller glas slipper du risken för repor och märken. Dessa bord är betydligt med underhållsfria än ett bord av trä för att inte tala om ett bord i MDF.

Matbord i alla stilar

Det finns matbord i en uppsjö av olika stilar färger och material att välja på. Allt ifrån runda bord med en fot i mitten till rektangulära bord med fyra ben. Materialen i bordsskivan varierar från sten och plåt till trä i olika utföranden. Underreden finns i både plast, plåt och olika färg på stålrör såväl som trä. Marmorbord och bord i glas och metall som förut mest fanns som soffbord har börjat slå igenom även som matbord. Något som börjar bli mer och mer populärt är bord där underredet är av trä och skivan av marmor. Dessa bord blir vädigt tunga om man har tänkt att flytta på dem. Nyare strömlinjeformade minimalistiska modeller trängs med riktigt retrodesignade bord med inspiration från bondehemmen på 1800 talet. Utbudet på marknaden har aldrig varit större. Vilken stil som passar i just ditt hem är upp till ditt tycke och smak.

När du ska köpa ett nytt matbord behöver du först och främst ha klart för dig om det är ett bord till köket eller till en matsal eller en kombination av de båda som du är ute efter. Det avgör hur många sittplatser du behöver samt hur ömtåligt bordet kan vara. Det avgör också hur lätt bordet behöver vara att göra större med iläggsskivor. Om du har dessa saker klart för dig innan du börjar leta kan du smalna av ditt sökområde något och det kan behövas. Det finns en uppsjö av material, stilar och former att välja på. Om man inte vet var man ska börja kan det vara lätt att tappa sugen.

Stäng